Corkba költözésem története

Csabi Írországban

Tippek, tanácsok

2014. november 16. 11:54 - csaboable

Eddigi tapasztalatok összegzése

Repülőjegy megvétele

Lehet sokan tudják, én nem tudtam, hogy a különböző oldalak úgy változtatják az áraikat, hogy megnézik, hányszor látogattuk/kerestük fel az adott út "ártáblázatát". Emiatt mindig töröljük a cookie-kat, mielőtt felmegyünk egy repüljegy vásárlásra alkalmas oldalra, esetleg használjunk másik böngészőt. A tippért nagy köszönet Bazsinak :).

Emellett azt vettem észre, hogy ugye nagyon sok szabálynak kell megfelelnünk. Ha Írország a cél, akkor Ryanair lesz valószínűleg a légitársaság, aki kihoz minket.
Fontos, hogy olvassuk el a tiltott dolgok listáját a feladható börönd esetén. Én nem volt alapos és azt hittem, nem adhatok fel tusfürdőt, hajzselét és ilyesmiket. Közben kiderült, hogy de. Ezt decemberben ki is próbálom.

Ja még valami, vegyétek meg a legnagyobb bőrőnd lehetőséget!!! 3e forint a különbség, viszont később már 10euró/kg lesz! Ha egy bőrőnd nem elég, akkor lehet utólag normális áron másodikat venni, de a meglévőt módosítani nem lehet, legalábbis Ryanairnél.

Vázlatosan:

  • cookie-k törlése
  • legnagyobb bőrőndöt vegyük meg
  • nézzük meg a tiltott tárgyakat a feladható börönd esetében

 

Szállás foglalás

Korábba már írtam a www.booking.com-ot és még mindig ezt ajánlom. Viszont megosztom veletek egy-két tapasztalatom.

Ha úgy repültök, mint én, hogy miután leszállt a repülő, tovább kell utaznatok, akkor azt javaslom, hogy tegyétek meg. Azt hittem fáradt leszek és emiatt nem akartam 10 órát utazni egyhuzamban, de mivel az ember egy ilyen úton tele van adrenalinnal, nehéz elaludni normális időben!

Ahogy a pénztárcátok engedi, foglaljatok vagy szállodát, vagy hostelt. Hostelben is van lehetőség privát szobára, viszont ha jól néztem, akkor nem lesz fürdőszobátok, csak egy wc. A gond, hogy egy ilyen lehetőség 40 euró/éjszaka. Emiatt én javaslom, hogy ha megtehetitek, akkor foglaljatok egy olcsóbb szállodát, mert ott van fürdő/wc, TV, internet és sok minden más.
Nekem 50 euró volt egy éjszaka, emiatt nem költöztem át hostelbe.

Másik lehetőség: www.airbnb.ie ahol is vendégszobát tudtok bérleni egy családnál. A legolcsóbb, amit néztem 38 euró/éjszaka. Viszont full extra. Talán jobb mint egy hotel. Emellett egy családnál vagy egy "bennszülöttnél" fogtok lakni, aki biztos nagyon szívesen segít a helyi szokások megismerésében. Hátrányok, hogy eléggé be vannak táblázva és ha nem tudjuk végrehajtani a dolgokat a foglalási idő alatt, kicsi az esély, hogy tovább maradhatunk.

Vázlatosan:

  • utazzunk egy nap alatt
  • hostel vs hotel vs airbnb

 

Mobil előfizetés/prepaid

Még otthonról nézzük meg a mobilszolgáltatók oldalát, hogy ki mit ajánl Pay as you Go plan (prepaid) esetén. Előfizetést nem hiszem, hogy fogunk tudni szerezni, emiatt csak a prepaid dolgokat nézzük meg.

Mobilszolgáltatók:

  • o2
  • tesco
  • meteor
  • three
  • vodafone

Szinte mindegyiknél havi 20 eurós top-upért (feltöltés) kapjuk a legjobb dolgokat. 
Én mindenképp azt ajánlom, ahol ingyen van a telefonálás és van relatíve korlátlanul tudunk internetezni. Emiatt a meteor talán a legjobb döntés.
Ugyanis az első pár napban/hétben úgy is az ingatlanosokat fogjuk hivogatni és relatíve korlátlan internetre lesz szükségünk. Meteor hátránya, hogy 20 euró a díj, hogy bekapcsolják a telefont és az internetet. SMS-t nem tudunk küldeni, ugyanis nincs kreditünk. A 20 euró azonnal elmegy. Erre kell még 5 eurót top-uppolnunk, hogy SMS-eket is tudjunk küldeni. 

Minden plant 30 naponta kell újítanunk, azaz 30 naponta kell top-uppolni.

Ha ketten vagy többen indulunk külföldre, akkor érdemes más-más szolgáltatónál előfizetni a mobilra, így tesztelhetjük, hogy melyiknek milyen a nete stb.

Vázlatosan:

  • otthonról nézzünk prepaid plan-eket
  • készüljünk travel kittel, hogy tudjuk tölteni a mobilunkat
  • ha speckó "szerszám" kell a sim kivételéhez ne felejtsük otthon!!!
  • prepaid planhez nem kell semmi. Bemész, kifizeted és megkapod.
  • ha többen megyünk, akkor ne ugyanahhoz a szolgáltatóhoz menjünk

 

PPS szám igénylés

Interneten keressük meg, hogy hol van az office helyileg. Street view-n érdemes megnézni. Emellett hívjuk fel őket, hogy megkérdezzük, milyen időpontokban lehet PPS-t igényelni. Ugyanis az office nyitvatartása nem egyezik meg a különböző ügyek intézésének intervallumával.

Kell proof of adderss! Elfogadják a hotelt/hostelt/bnbt kb. bármit, ha ezt a munkáltató igazolja. Ha van munkánk, akkor kérjünk lettert, aminek a fejlécébe a munkáltatónak be kell írnia a címet, ahol jelenleg tartózkodunk. Ezzel már igényelhetünk PPS-t. 3-4 munkanap alatt meg is fogjuk kapni a számot.

Ha nincs munkánk, akkor sajnos albit kell bérelnünk, ami munka nélkül kb. mission impossible. Lehet szerencsénk, de kicsi rá az esély. Szobát talán könnyebben bérlünk, de az is necces. Ott is referenciát kérnek előző főbérlőtől és néha munkáltatói igazolást, vagy számlakivonatot, hogy van rendszeres jövedelmünk. Persze, hogy nem fogadják el a magyar bankszámla kivonatot.

Vázlatosan:

  • nézzük meg a nyitvatartást és hívjuk fel őket
  • proof of address (levél munkáltatótól vagy nevünkre szóló számla)

 

Bankszámla nyitás

Ez sajnos kellemetlen dolog, ugyanis, ha nincs munkahelyünk és szobát bérlünk valahol, akkor nem tudjuk igazolni, hogy ott lakunk. Hisz nem jön a nevünkre számla. Még a bérlési szerződés sem hatja meg őket. Proof of address or gtfo!

Ha viszont van munkahelyünk, akkor ugyanaz a szitu, mint PPS-nél. Levél, amiben feltünteti a munkáltató a lakcímünk. 

PPS szám nem kell a Current account nyitáshoz, ha jól értettem, ugyanis az csak a Saving account-nál fontos, hisz az kamatozik, és hogy a bank befizeti a kamatadót, de azt valakinek a nevében kell. Emiatt kell a PPS saving accountnál.

Tipp: első pár napban járjuk körbe a bankokat, beszélgessünk ott, hogy mik a terveink, kérjünk prospektusokat (később akár használhatjuk őket forró tepsi emelgetéshez is!), amiket nézzünk át. Google translate a mi barátunk vagy egy ismerős, aki elmagyarázza pl. mit jelent a lodge szó (deposit, azaz berakni pénzt bármilyen formában). Kivenni már egyszerűbb... withdraw.

Ha van munkánk, akkor ajánlom a Permanent TSB-t. Minden ingyen van, ha havi 1500 euró jóváíródik a számlánkon. Sőt... pl. egy SEPA utalás Magyarországra 50 eurócent :D. Ugyanez nekem a citibanknál 0.5%.

Vázlatosan:

  • gyüjtsünk információt és prospektusokat
  • proof of address (levél munkáltatótól - ezt nem mindegyik bank fogadja el - vagy nevünkre szóló számla)
  • PPS nem követelmény current accounthoz

 

Albérlet

A két legnépszerűbb oldal itt a daft.ie és a rent.ie. Használjuk őket előszeretettel. Corkban szinte mindig pörög a lakáspiac, de augusztustól novemberig halál. Jön a sok diák! Az álom időszak májustól júliusig tart. Akkor még talán az agentek is normálisabbak, hisz a nyáron kevés az új albérlő.

Albihoz szinte mindig kell előző főbérlő referenciája, a munkáltatónk igazolása, hogy van munkánk. Néha kérnek bankszámlaszámot és PPS-t is, de ez a kettő kevésbé fontos. Nekem is sikerült kivennem az albit ezek nélkül. Persze én szerencsés voltam relatíve, ugyanis a kulcsátvétel napján lett meg mind a kettő, amit tudtam is mutatni. Mondjuk már tök mindegy volt, hisz már a kulcsokat kaptam.

Az első időszakban az lesz a legnehezebb, hogy az albérlet kereséskor néha az albérletek elég messze vannak egymástól. Corkban és ahogy hallottam egész Írországban rossz a tömegközlekedés, mert senki nem siet sehova. Tisztelet a kivételnek. Emiatt az javaslom, hogy ha nincs közel két albi egymáshoz, akkor számoljunk legalább 1 órával, míg átérünk az egyikből a másikba.

Maga az albérlet megtekintése és a jelentkezés rá ~20 percet vesz igénybe.

Nézzük meg mindig a BER értéket. Ha nincs kiírva kérdezzünk rá, ugyanis rental property esetén kötelező megadni. Plusz ha el akarják adni, akkor is. Hátha valaki rögtön vesz egy ingatlant, amikor kiköltözik :).
Ahogy írtam, D alatt ne vegyük ki. Nekem most C1 és mivel földszinti, emiatt elég nehéz felfűteni - mondjuk kiderült, hogy minden ablakon van felül egy apró szellőző, azokat most becsuktam, és remélem ma már melegebb lesz - és egy rakat pénzt fogunk kifizetni a fűtésre.

Akinek nem fontos az internet, az át is ugorhatja ezt a bekezdést!
Ha fontos az internet, ne felejtsük el ellenőrizni mobil internetünket! :) Ha esetleg párban megyünk, akkor a párunknak másmilyen szolgáltatótól legyen az prepaid kártyája. Tanuljunk a pechemből!
Emellett kérdezzük meg, hogy milyen internet van a lakásban. Ha sky akkor nem lesz valami gyors, viszont drága sem annyira. Ha UPC akkor hurrá. Vodafone-t nem láttam sehol még, de úgy tudom elképzelni, hogy kapunk egy 3g modemet, amiben egy sim van. 
Nézzük meg, hogy milyen wifi hálózatok érhetőek el. Ha találunk opent, akkor csatlakozzunk, csináljunk egy speedtestet. 
Mondjuk ma reggelre szerencsém lett, ugyanis kiderült, hogy a hálószobai ágyon HSDPA-m van, relatíve megbízhatóan és 5-6mbit most a le és 0,6-0,7 a feltöltésem :D.
Ha megtekintéskor láttunk Horizon Wi-free hotspotot, akkor próbáljunk otthonról intézni felhasználónevet és jelszót. Elvileg csak regisztrálni kell a UPC oldalán MyUPC menüpont alatt és 24 órán belül kapunk jelszót a wifihez, ami elég sok országban működni fog.

Készítsünk fotókat az albiról. Alaposan, mert úgy nem kell annyira aprólékosan körbenézni. Otthon vissza lehet nézni a képeket. Lehetőség szerint nagy felbontású képeket készítsünk, hogy lehessen zoomolni is. 

Kérdezzük meg, hányan tekintették meg az albit és utánunk hányan fogják a hétvége előtt.

Vázlatosan:

  • daft.ie és rent.ie
  • távolságok figyelembe vétele
  • BER érték
  • internet, upc wi-free vagy horizon wi-free
  • képek készítése
  • felszerelés felmérése (mik vannak, mik nincsenek. Tányérok, evőeszközök stb)
  • hányan látogatták eddig és hányan fogják?

 

Albérletbe beköltözés

Ha meg van a kiszemelt albérlet és meg is kaptuk, akkor mindenképp azt javaslom, hogy ne költözzünk azonnal. 2-3 napig még lakjunk a hotel/hostel/airbnb-be ha tehetjük, mert sok kellemetlenségtől óvjuk meg magunkat.
Ez nem azt jelenti, hogy addig ne legyünk az albiban, inkább azt, hogy az első és második nap próbáljuk ki milyen ott lakni. Így kijönnek az apró dolgok, amiket észre se veszünk, mert annyira mindennaposak. Pl. szappan, tusfürdő, konyhai felszerelés, kukás zacsi stb.
Írjunk ezekről listát és vagy rendeljük meg őket neten, vagy vegyük nyakunkba a lábainkat és járjuk körbe a várost, hogy mindent megvegyünk.

Vázlatosan:

  • ne költözzünk azonnal, amikor átvettük a kulcsot
  • próbáljuk ki a lakást, milyen ott élni
  • csináljunk shopping listet
  • esetleges kérdéseket pedig írjuk össze, és küldjük el az agent-nek vagy a főbérlőnek

 

Ha eszembe jut valami még, akkor pótlom. Majd jelzem, ha változott a poszt.

OFF TOPIC

Amit rendeltem Tiger roll az nem a cipó itt, hanem két kibaszott zsemle! :(

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://corkicsabi.blog.hu/api/trackback/id/tr846901399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bilon21 2014.11.19. 16:27:37

na hol a folytatás? :)
amúgymeg összetörött a lumiad...mi a helyzet a nexusoddal, nem adod el? :D

csaboable 2014.11.19. 16:51:49

ma mar terveztem irogatni dolgokat. Tegnap kicsit elfoglalt voltam.
osszetorted? miert? :)
koszoni szepen jol van :) egyelore nem. megnezem majd a nexus6-ot, talan akkor.

bilon21 2014.11.20. 08:51:32

a gyerek törte össze, megnézte mekkorát pattan a betonon. persze véletlenül...akkor marad a szifon 5s, vagy valami más. :)
süti beállítások módosítása